Man kan bygga ljud och oljud

man kan bygga undertak så att man slipper höra oljud

Om duy någon gån har variot på en konferens där man knappt hör vad de säger som står på en scen, så vet du hur frustrerande det är. I så gott som alla konferensutrymmen så använder man sig av mikrofoner och en bra ljudanläggning. Det underlättar alltid. Kan du tänka dig att bara för 100 år sedan hade man knappt tillgång till mikrofoner eller högtalare? Så snabbt har utvecklingen gått. Det var endast på bioduken som det här med mikrofoner och ljud användes. Det är numera många många år sedan stumfilmen såg sitt slut.

Så gjorde man innan mikrofoner uppfanns

Innan mikrofonerna kom fick man helt enkelt använda sig av andra knep för att kunna höra vad någon sa som stod på en scen. Alla våra teatrar är byggda just för att transplantera ljudet så att även de som satt längst bort skulle kunna höra vad som sades på en teaterscen. Alla antika teatrar har till exempel högt i tak, välvda tak som effektivt fångade ljudvågorna som skådespelarna gav ifrån sig när de talade, viskade eller ropade.

Våra gotiska kyrkor är också byggda på det sättet att ljudet som prästen eller organisten gav ifrån sig under en gudsjänst skulle höras längt bak i kyrkbänkarna. Själva kyrkorummet med sitt höga och välvda tak var utformade just för detta ändamål.

Så bygger man bort oljud

Idag behöver vi inte bygga lokaler på det sättet eftersom vi förlitar oss på mikrofoner och ljudanläggningar. Däremot kan det bli väldigt stressande för människor som vistas i lokaler, där det inte är meningen att en enda människa ska höras, utan att det är meningen att man ska kunna prata med varandra, som till exempel i en restaurang eller på ett café. DÅ vill man inte höra vad som sker i köket, men däremot gärna vad den säger som sitter närmast en. Och då kan annat ljud störa, men det går att åtgärda. På samma sätt som man en gång byggde för att förmera ljudet, i kyrkan eller på teatern, kan man förminska ljudet i ett café eller på en resturang. Intresserad? Läs då mer här: kamak.se/undertak/.

Man kan bygga ljud och oljud
Rulla till toppen